Întreținerea și îngrijirea piscinei, de ce este importantă pentru sănatate?
Întreținerea piscinei nu ține doar de aspectul estetic al acesteia, ci este o operațiune esențială pentru a ne menține sănătatea. Există numeroase bacterii sau ciuperci care se formează și se multiplică în mediile umede, la temperaturi ridicate, iar ele pot cauza o serie de afecțiuni periculoase sau neplăcute.
Boli ce se pot transmite prin apă din piscină!
Majoritatea bolilor pe care le putem contracta prin apă din piscină sunt cele dermatologice sau cele gastrointestinale. Dintre bolile dermatologice, cele mai frecvent întalnite sunt alergiile, dermatitele, eczemele, ciupercile, micozele și iritațiile. Și acneea poate fi agravată de clorul folosit la dezinfectarea apei din piscine.
Granulomul de piscină apare frecvent la cei care înoată în apa încălzită din piscine și se manifestă sub forma unei leziuni cutanate superficiale, care se umflă ușor, își schimbă culoarea în violet și ulcerează după câteva săptămâni. Ciuperca piciorului poate apărea pe talpă sau în spațiile dintre degetele de la picioare. Este o afecțiune care poate fi tratată în câteva zile, însă simptomele sale sunt neplăcute, deoarece apar senzații de usturime sau mâncărime la nivelul zonei afectate. Tinea versicolor (pitiriazis versicolor) este o ciupercă, iar infecția la nivelul corpului se caracterizează prin apariția pe piele a mai multor pete închise la culoare. Nu are simptome neplăcute, însă se poate extinde, iar tratamentul ei durează cel puțin o saptămână.
Bolile gastrointestinale apar mai ales în cazul contactului cu apa murdară din piscine. Disenteria bacilară sau sighellioza apare din cauza ingestiei de apă contaminată cu bacterii. Simptomele includ greață, febră, vărsături și dureri abdominale. E.Coli este o bacterie care provoacă infecții la nivelul aparatului digestiv și, netratata, poate fi extrem de periculoasă. Giardioza este o infecție a intestinului subțire, poate fi contractată prin apa contaminată din piscină, iar copiii sunt mult mai vulnerabili în fața ei.
De ce să nu exagerezi cu curățarea piscinei.
Igienizarea apei din piscină se face, de regulă, cu clor. Acesta are trei funcții: dezinfectează apa, distrugând germenii și bacteriile, oxidează și inhibă dezvoltarea algelor. Însă clorul are efecte adverse pentru organismul nostru: are un miros puternic, cauzează alergii, poate favoriza apariția conjunctivitelor și este una dintre substanțele cancerigene. În plus, expunerea prelungită în apa cu clor accelerează îmbătrânirea pielii și uscarea părului, iar în timp duce la apariția ridurilor.
De aceea, apa din piscine trebuie să fie curată corect, dar nu excesiv de mult.
Unele operațiuni de întreținere presupun doar adunarea frunzelor sau a impurităților de la suprafața apei, astfel încât nu va fi nevoie să adaugi clor săptămânal, pentru a dezinfecta apa.
Un filtru de piscină sau o pompă de piscină va ajuta la recircularea și dezinfectarea apei, astfel încât aceasta să fie sigură pentru tine și familia ta.
Golirea sau acoperirea piscinei pentru iarnă sau plecări prelungite.
Pregătirea piscinei pentru iarnă este o operațiune importantă, dacă vrei să previi deteriorarea componentelor și formarea unor depozite de calcar sau mucegai dificil de îndepărtat. Există două opțiuni atunci când știi că nu vei mai folosi piscina pentru o perioadă lungă de timp: o poți goli sau o poți acoperi. Există numeroase sisteme pentru acoperirea piscinei, de la prelatele pentru piscină, acționate manual, până la cele semi-automate sau automate. Acestea ajută la menținerea apei în condiții bune, protejează apa de poluare, previn accidentele și simplifică întreținerea piscinei.
Prețul acoperirii piscinei depinde în primul rând de metoda pentru care optezi. Prelata de piscină este cea mai ieftină, urmată de sistemele semi-automate, pe role, sau cele automate, care sunt acționate prin simpla apăsare a unui buton. Ține cont și de rezistența fiecărui tip de sistem și durata sa de viață. O prelată simplă se poate îndoi și se deteriorează în timp, fiind o investiție mai mică, dar de scurtă durată, în timp ce un sistem automatizat este realizat din materiale mai dure, rezistente la intemperii, căldură și uzură.
În concluzie, întreținerea piscinei este una dintre cele mai importante lucruri, dacă vrei ca apa să fie sigură și să nu îți pună în pericol sănătatea. Nu sări peste pașii de curățare și îngrijire a piscinei, iar apa va fi mereu cristalină, numai bună pentru o sesiune de înot sau distracție în apă.
Măsurarea calității apei din piscină:
Confortul piscinei și calitatea apei sunt direct legate de pH-ul apei. Cu ajutorul unui pH metru digital sau tester de apă se măsoară cu exactitate nivelul pH-ului, care trebuie să se situeze între valorile 7-7,4. Aducerea nivelului de pH în limitele normale se face folosind corectorii de pH. Există și teste simple pe care le poți folosi pentru analiza apei din piscină. Acestea îti vor oferi informații despre alcalinitatea apei, concentrația de clor și nivelul pH-ului, parametri pe care îi poți ajusta ulterior. Întreținerea unei piscine nu este completă fără a analiza apa, dacă vrei să te asiguri că aceasta nu prezintă niciun risc major pentru sănatatea ta.
Alegerea și dimensionarea corectă a substanțelor de curățare pentru apa din piscină.
Există pe piață numeroase substanțe și soluții pentru tratarea apei din piscină. Acestea conțin un amestec de chimicale care ajută la distrugerea germenilor și bacteriilor, echilibrează nivelul pH-ului, inhibă dezvoltarea algelor și pot echilibra concentrațiile clorului din piscină.
Cât de des trebuie curățată o piscină?
Operațiunile de întreținere a piscinei sunt de patru tipuri:
Operațiuni zilnice de întreținere a piscinei:
Acestea includ adunarea frunzelor și a resturilor care ajung pe suprafața apei, se realizează cu ajutorul unei plase, care să adune toate aceste depuneri. Este o operațiune simplă și poate fi făcută de oricine. În plus, nu durează mult, așa că nu va trebui sa depui un efort considerabil pentru a menșine apa curată zilnic.
Operațiuni săptămânale de întreținere a piscinei:
La acest capitol se încadrează curățarea podelei cu ajutorul aspiratorului, curățarea marginilor, a scărilor și a treptelor și verificarea concentraților de substanțe din apă (o dată la trei zile).
Curățarea apei după petrecerile în piscină:
După o petrecere în piscină, este necesar să verifici pH-ul apei, precum și nivelul de clor și cel al altor substanțe. Apa trebuie să fie menținută în parametri recomandați, astfel încât să nu cauzeze probleme de sănătate. O pisicină întreținută în mod regulat va avea o apă cristalină și limpede, fără depuneri de sedimente, alge sau resturi aflate pe suprafața apei.
Care sunt semnele că trebuie să cureți piscina:
Când observi că apa a căpătat o culoare verzuie, că s-au depus sedimente pe podea, iar marginile și treptele devin alunecoase, este timpul să le cureți temeinic. Vei distruge astfel coloniile de bacterii, vei împiedica formarea algelor, a ciupercilor și a mucegaiului. Iată care sunt celelalte semne că piscina ta trebuie curățată:
- Mirosul puternic de clor indică faptul că apa din piscină nu este sigură pentru sanatatea ta. În mod normal, apa nu trebuie să aibă niciun fel de miros. Clorul se simte mai puternic atunci când în apă se acumuleaza substanțe organice provenite de la transpirație, urină sau de la acumularea de bacterii.
- Apa tulbure arată un dezechilibru chimic între substanțele din apă și poate aparea în urma ploilor, a lipsei soarelui, a filtrării insuficiente sau a circulației proaste a apei.
- Apa verzuie este un semn că au început să se dezvolte alge pe marginile piscinei.
- Apa cu bule sau spumă arată că în piscină se găsesc substanțe contaminante. Acestea apar din cauza loțiunilor de soare, a săpunului, a unei concențrații mari de bacterii sau din cauza unui filtru defect.
Când trebuie schimbată total apa din piscină:
Cât de frecvent schimbi apa din piscină depinde foarte mult de cât de bine o întreții și de cât de des o cureți, dar și de climatul în care locuiești. Experții recomandă înlocuirea completă a apei o dată la 5-7 ani, deoarece, după acest timp, tratarea apei nu se poate face eficient, astfel încât să nu fie periculoasă pentru cei care fac baie în ea. În principiu, o piscină bine întreținută necesită doar completări ocazionale cu apa, iar curățarea se poate face fără probleme și subacvatic.
În principiu, filtrarea apei, utilizarea soluțiilor și a unor pastile pentru piscină, asigurarea unei recirculări optime a apei, măsurarea calității apei și operațiunile de curățare sunt suficiente pentru a nu fi nevoie să golești piscina mai des și să o reumpli.